NLcar
Image default
Computers / Internet

Zo maak je een back-up in Windows 10

Al je leuke vakantiefoto’s en belangrijke documenten in één klap kwijtraken, daar zit niemand op te wachten. Het is dan ook niet voor niets dat er zo gehamerd wordt op het maken van een back-up. Hoe je er precies een maakt in Windows 10? Dat vertellen we je in dit artikel.

Kopieer bestanden naar een USB-stick of een externe harde schijf

De eenvoudigste manier van back-uppen is om bestanden te kopiëren naar een USB-stick of externe harde schijf. In Windows 10 doe je dit door ‘Deze computer’ te openen en alle mappen (‘Afbeeldingen’, ‘Documenten’, ‘Downloads’ etc.) te selecteren. Klik er vervolgens met de rechterkant van je muis op en kies voor ‘Kopiëren’. Open nu een USB-stick of een externe harde schijf en kies voor ‘Plakken’.

Maak een volledige back-up

Een iets moeilijkere (langere) manier van back-uppen is om een volledige back-up te maken. Een volledige back-up maken kan veel tijd in beslag nemen en daarom zul je misschien eerder geneigd zijn het maken van zo’n back-up achterwege te laten. Toch is het belangrijk van af en toe een volledige back-up te maken. Een volledige back-up wordt ook wel een ‘systeemkopie’ genoemd. Een ‘systeemkopie’ is een kopie van alle Windows bestanden, programma’s en drivers, maar ook van al je persoonlijke bestanden. Met een ‘systeemkopie’ is alles terug te zetten, ook wanneer je bijvoorbeeld de harde schijf van je computer een keer moet laten vervangen omdat deze defect is.

In Windows 10 zit een programma waarmee je op eenvoudige wijze een ‘systeemkopie’ kunt maken. Met ‘System backup’ maakt het programma een image-bestand van Windows en de C-schijf.

Kopieer bestanden naar een cloud

Oké, hier hoef je niet per sé Windows 10 voor te hebben, maar toch: je kunt er ook voor kiezen een back-up te maken en deze in een cloud te zetten. Denk dan bijvoorbeeld aan OneDrive. OneDrive is de clouddienst van Microsoft waarmee je je documenten, foto’s, muziek, films en documenten online kunt opslaan. Om gebruik te kunnen maken van OneDrive heb je wel een Microsoft-account nodig. Kies je voor OneDrive dan krijg je 5GB aan opslagruimte gratis, maar je kunt altijd ruimte bijkopen.

Een account Microsoft-account aanmaken en koppelen

Om een Microsoft-account aan te maken ga je naar het systeemvak op de taakbalk rechtsonderin (of het pijltje om het uit te klappen), klik je op het OneDrive-icoontjes en ga je vervolgens naar ‘Geen account? Maak er een’. Vul nu de gegevens in die nodig zijn om een account aan te maken en klik op ‘Volgende’. Vul tot slot de captcha in.

Heb je al een Microsoft-account en wil je dat koppelen?

Als je al een Microsoft-account hebt, ga je naar het systeemvak op de taakbalk rechtsonderin (of het pijltje om het uit te klappen), klik je op het OneDrive-icoontje, vul je je e-mailadres in en klik je op ‘Volgende’. Vul nu je wachtwoord in en ga naar ‘Aanmelden’. Volg daarna de instructies om een OneDrive-map aan te maken en te bepalen wat je wel en niet wil synchroniseren.

Na aanmelding kun je het icoontje van OneDrive gebruiken om de cloud te openen, maar je kunt hem ook bereiken vanuit Windows Verkenner.

Vergeten een back-up te maken

Ben je een keer vergeten om een back-up te maken? Ben je nu een aantal belangrijke bestanden kwijt? In sommige gevallen zijn die toch nog terug te halen. Dit kun je zelf doen, maar wij raden je aan hiervoor naar een computerreparatiebedrijf in Rotterdam te gaan.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/