NLcar
Image default
Computers / Internet

Veilig gebruikmaken van openbare wifi-netwerken doe je zo!

Wat is er nu lekkerder dan even ergens anders te werken dan op kantoor? Dat je werkt vanuit je favoriete cafeetje in de stad of op een rustig plekje in de bieb? Tegenwoordig kun je immers vrijwel overal gebruikmaken van openbare wifi-netwerken en is het heel eenvoudig om met je laptop op schoot te internetten waar je maar wil.

Overal internetten klinkt ideaal, maar maakt je misschien ook wat onvoorzichtig. In dit artikel vertellen we je daarom wat je beter niet en beter wél kunt doen als je het internet op gaat via een openbaar wifi-netwerk.

Ga niet internetbankieren

Het is helaas onjuist om te denken dat gevoelige informatie als je bankgegevens veilig zijn op het moment dat je ze via een openbaar wifi-netwerk raadpleegt. Voor internetcriminelen is het juist dan een eitje om aan die gegevens te komen. Log dus alleen bij je bank in vanaf een beveiligd netwerk – bijvoorbeeld het netwerk bij je thuis.

Ga niet e-mailen

Misschien had je er nog niet zo bij stilgestaan, maar zelfs het checken van je e-mails via een openbaar wifi-netwerk kan onveilig zijn. Internetcriminelen kunnen dan via je inbox je wachtwoorden resetten en van alles uit jouw naam doen, zonder dat je daar zelf nog controle over hebt. Zorg dus voor sterke wachtwoorden. Een wachtwoord is pas sterk als dit niet goed te raden is. Voorbeelden van slechte wachtwoorden zijn de naam van je partner of kinderen, de cijfers 1 t/m 9 of Qwerty. Vermijd dit soort wachtwoorden. Het is ook niet handig om voor veel diensten dezelfde wachtwoorden te gebruiken. Als er namelijk één gehackt wordt, kan toegang verkregen worden tot meerdere accounts. Daarnaast is het natuurlijk slim en wel zo veilig om je wachtwoorden regelmatig te wijzigen.

Ga niet naar onbeveiligde sites

Als je op een onbeveiligde website surft, kunnen anderen zomaar zien wat je daarop doet. Let er dus goed op dat de websites waar je op zit, veilig zijn – helemaal wanneer je ze bezoekt via een openbaar wifi-netwerk. Een veilige website is te herkennen aan het slotje in de websitebalk en ‘https’ voor het adres. Deze tekens wijzen erop dat de informatie die wordt gedeeld tussen de website en jouw computer, versleuteld is.

Ga wel internetten via VPN

Eigenlijk raden we het je dus af om via een openbaar wifi-netwerk het wereldwijde web op te gaan. Kan het een keer echt niet anders? Internet dan liefst alleen via een virtual private netwerk (VPN). Internet je via een VPN, dan wordt je verkeer eerst versleuteld naar de server verzonden (die van de VPN-provider of die bij je thuis) en dan pas het internet opgestuurd. Internetcriminelen kunnen daar niet bij. 

 

Hulp nodig? Schakel computerreparatie Amsterdam in.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/