NLcar
Image default
Bedrijven

Heb je een C1 of C rijbewijs nodig om een camper te besturen?

Als je lekker met de camper op vakantie wilt dan zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Het rijbewijs bijvoorbeeld. Als jouw camper namelijk zwaarder is dan 3.500 KG dan heb jij een ander rijbewijs nodig. De meeste mensen denken dat je dan een vrachtauto rijbewijs nodig hebt, maar is dat eigenlijk wel zo?

 

Het rijbewijs C

Het vrachtauto rijbewijs, oftewel het rijbewijs C, mag je pas halen als je minimaal 21 jaar bent. Er is een uitzondering. Als je vrachtwagen gaat rijden als beroep mag je, na een medische keuring, ook al met 18 jaar op voor je rijbewijs C. Als jij je rijbewijs C wilt gaan halen moet je op zijn minst je personen auto rijbewijs hebben gehaald. Dit wordt ook wel het rijbewijs B genoemd. Als je je rijbewijs C hebt gehaald, dan mag je met een massa hoger dan 3.500 kg rijden. Het maximale gewicht van het voertuig mag niet meer zijn dan 50.000 kg.

 

Rijbewijs C1

Het rijbewijs C1 mag je al halen als je 18 jaar bent. Echter wel alleen als je een geldig rijbewijs B hebt gehaald. Ook moet je voordat je op mag voor je rijbewijs C1 een medische keuring ondergaan. Als je alleen een camper wilt gaan rijden is een rijbewijs C1 al vaak genoeg. Let er dan wel op dat de camper niet meer dan 7.500 kg weegt. Als dit het geval is moet je namelijk al op voor je rijbewijs C. Het grote verschil zit hem dus in het gewicht.

 

https://eurotransportcollege.com/vrachtauto-rijbewijs/