NLcar
Image default
Energie

Zonnepanelen neerleggen: enkele tips

Met de stijgende energiekosten zijn zonnepanelen steeds meer in trek. Het is daarom dat wij onze lezers graag enkele tips over zonnepanelen mee willen geven. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je bij het aanschaffen van zonnepanelen op moet letten, zo zijn er zonnepanelen die ook nog eens direct voor warm water kunnen zorgen, en zijn er accu’s die ervoor zorgen dat je de stroom die je opwekt op kan slaan, zodat je geen stroom hoeft terug te leveren tegen ongunstige tarieven en zonder de noodzaak om belasting en transportkosten bij te betalen. (Mocht je geen terugdraaiende meter meer hebben of indien die meters over een paar jaar vervangen moeten worden.) Met onze tips kan je ervoor zorgen dat de elektricien de perfecte installatie voor jouw gebruik installeert.

Hybride zonnepanelen: een zonnepaneel en zonneboiler in één

Een zonnepaneel werkt beter wanneer deze goed gekoeld is. Het nadeel hieraan is dat het koelen van een zonnepaneel energie kost, en daardoor niet altijd de moeite waard is. Wat dan een optie is is het gebruiken van de afgevoerde warmte om water te verwarmen, waardoor je ook daar energie kan besparen. Het beter gekoelde zonnepaneel levert dan meer stroom. Ook hoef je niet meer te kiezen of je ergens een zonnepaneel of een zonneboiler wil neerleggen: het is nu hetzelfde paneel.

Accu’s: je hoeft niet meer terug te leveren

Een groot probleem waar zonnepaneeleigenaren met enige regelmaat tegenaan lopen zijn de ongunstige teruglevertarieven. Als je nog gebruik kan maken van de salderingsregeling is dit niet erg, een teruggeleverd kilowattuur telt als -1 gebruik. Maar als je meter beiden apart bijhoudt zal je over elk gebruikte kilowattuur belasting en transportkosten moeten betalen. De oplossing hiervoor is een thuisaccu. Zo kan je de stroom die je thuis opwekt op momenten dat de zonnepanelen niets opwekken gebruiken, en hoef je geen tweede keer voor belastingen en transport te betalen.