NLcar
Image default
Dienstverlening

Uw mobiele portaalkraan laten keuren

Een mobiele portaalkraan of torenkraan valt in de Warenwet onder de gevaarlijke werktuigen. Dit betekent dat deze elk jaar verplicht moeten worde gekeurd door een aangewezen, onafhankelijke instelling. Deze keuring helpt u om gebreken te voorkomen die uw bedrijfsvoering in de weg staan, maar ook om veilig te blijven werken. Daarnaast beperkt u risico’s en stilstand door bijvoorbeeld slijtage en verkeerd gebruik.

Mobiele portaalkraan

Bij het gebruik van een mobiele portaalkraan is het belangrijk om altijd vooraf te controleren of de kraan is gekeurd. Wanneer u uw kraan laat keuren door een EKH-erkende specialist, weet u zeker dat het veilig is om gebruik te maken van dit hijsmiddel. Bij de EKH leiden wij zelf onze keurmeesters op, om veiligheid tijdens het werken met hijs- en hefmiddelen te kunnen garanderen. Als ondernemer bent u namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud van uw hijsmiddelen en tijdige keuring. Een deskundige keuring is hierbij geen overbodige luxe. Van de keurmeesters van onze brancheorganisatie weten de verzekeraars dat ze hun vak verstaan. Zij zijn persoonlijk gecertificeerd en daardoor aantoonbaar deskundig.

Zelf een opleiding volgen

Als ondernemer mag u zelf bepalen wie de keuring van uw hijs- en hefmiddelen uitvoert, zolang dit een deskundige op het gebied van hijs- en hefmiddelen is. Dit betekent in de praktijk dat u ook zelf uw hijsmiddelen kunt keuren. Het is in dat geval wel belangrijk dat u een zekere deskundigheid heeft. Deze deskundigheid kunt u krijgen door het volgen van een opleiding bij de EKH. Wij bieden twee soorten opleidingen aan, namelijk de EKH-keurmeester Hijsgereedschappen (Onder de hak) en de EKH-kraankeurmeester (Boven de haak). Na onze opleidingen bent u persoonlijk gecertificeerd en kunt u aantonen een vakbekwame keurmeester te zijn.

Doelstelling

De EKH heeft zich het doel gesteld om het veiligheidsniveau wat betreft hijs- en hefmiddelen op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Dit doen wij door de wettelijke normen en richtlijnen, die van toepassing zijn op het keuren van deze hijsmiddelen op eenduidige wijze in de praktijk te brengen. Op die manier krijgt u als ondernemer meer grip op de keuring van deze middelen. Kijk voor meer informatie op onze website.