NLcar
Image default
Winkelen

Vergelijk Broedmachines: Wat is de Beste Optie?

Met een broedmachine kun je op eenvoudige wijze kuikens uitbroeden. Een broedmachine is dus ideaal voor iedereen die een hobbymatige kippenhouder is. Er zijn echter verschillende soorten en maten broedmachines. In dit blogartikel leer je meer over de verschillende typen broedmachines, zodat je gemakkelijk de juiste keuze kunt maken.

Verschillende soorten broedmachines

Er zijn verschillende soorten broedmachines beschikbaar. De meest voorkomende broedmachines die je kunt gebruiken zijn:

Broedautomaat

De broedautomaat is een van de meest gebruikte broedmachines. Het voordeel van deze broedmachine is dat hij automatisch de temperatuur regelt en dat hij een zelfregelend ventilatiesysteem heeft. Je hoeft dus minder vaak de broedmachine te openen, waardoor er minder warmte kan ontsnappen.

Kapbroedmachine

De kapbroedmachine is een ander type broedmachine. Hierbij wordt de broedmachine bedekt met een zogenaamde broedkap, die de warmte beter in de broedmachine houdt. Ook is het voordeel dat hierbij de vochtigheidsgraad van de lucht in de machine wordt beheerd en dat de zuurstof aanwezig is. De reden waarom veel kippenliefhebbers adviseren om een kapbroedmachine te gebruiken is dat het een gecontroleerde omgeving biedt voor het uitbroeden van kuikens.

Omgekeerde broedmachine

Tenslotte is er ook nog de omgekeerde broedmachine. Deze broedmachine bestaat uit twee compartimenten, een bovenste en een onderste. In de bovenste compartiment van de broedmachine kun je de eieren plaatsen. In het onderste compartiment bevindt zich dan de verwarmingslamp. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in de bovenste compartiment optimaal is.

Waar op letten bij het kopen van een broedmachine?

Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten als je een broedmachine wilt kopen. Hieronder zijn enkele punten die je in aacht moet nemen.

Capaciteit

Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een broedmachine, is de capaciteit. Hoe groter het aantal eieren dat je kunt plaatsen, hoe beter. Als je een hele kippenkudde hebt, dan heb je uiteraard een grotere broedmachine nodig dan iemand die alleen een paar eieren kwijt wil.

De temperatuursensor

Het tweede wat je moet controleren bij het aanschaffen van een broedmachine is de temperatuursensor. Het is belangrijk dat je een broedmachine kiest met een goede temperatuursensor, zodat je zeker weet dat de temperatuur in de broedmachine optimaal is.

De ventilator

Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of de broedmachine is uitgerust met een ventilator. De ventilator zorgt ervoor dat de lucht in de broedmachine wordt aangestuurd en dat de temperatuur en vochtigheidsgraad wordt beheerd.

Conclusie

Uiteindelijk is het voor iedereen verschillend welke broedmachine het meest geschikt is voor het uitbroeden van kuikens. Afhankelijk van de hoeveelheid eieren, de ruimte die je hebt en of je kiest voor een automatische of manuele broedmachine, is het mogelijk om een ideale broedmachine te vinden. Wil je een vergelijking maken tussen de verschillende soorten broedmachines? Klik dan hier voor meer informatie.