NLcar
Image default
Industrie

De rol van oxaalzuur in de industrie

Oxaalzuur is een veelgebruikte chemische stof in verschillende industrieën. In deze blog zullen we kijken naar de verschillende toepassingen van oxaalzuur en de rol die het speelt in de industrie.

Wat is oxaalzuur?

Oxaalzuur, ook wel bekend als ethaandizuur, is een organische verbinding met de formule (COOH)₂. Het is een kleurloze kristallijne stof die oplosbaar is in water. Oxaalzuur wordt vaak aangetroffen in verschillende planten, zoals rabarber, zuring en spinazie.

Toepassingen in de industrie

Oxaalzuur is een belangrijke grondstof voor diverse industrieën, waaronder de chemische en textielindustrie.

Reinigingsmiddelen

 • Oxaalzuur wordt vaak gebruikt als actief ingrediënt in reinigingsmiddelen, met name in ontkalkingsmiddelen.
 • Het lost calcium- en magnesiummineralen op, waardoor het effectief is in het verwijderen van kalkaanslag en roest van verschillende oppervlakken.

Chemische industrie

 • Oxaalzuur wordt veel gebruikt als grondstof in de chemische industrie.
 • Het wordt gebruikt bij de productie van verschillende chemische verbindingen, zoals oxaalzuurammoniumzouten, oxaalzuurdihydraat en oxaalzuuranhydride.

Textielindustrie

 • Oxaalzuur wordt gebruikt voor het bleken en reinigen van verschillende soorten textiel in de textielindustrie.
 • Het verwijdert kleurstoffen en andere verontreinigingen, waardoor de textiel er helder en schoon uitziet.

Fotografie

 • Oxaalzuur wordt gebruikt in de fotografie als onderdeel van sommige ontwikkelingsoplossingen.
 • Het helpt bij het verminderen van de zilverhalogenide-kristallen die tijdens het ontwikkelingsproces worden gevormd, wat resulteert in een betere beeldkwaliteit.

Voedingsmiddelenindustrie

 • Oxaalzuur wordt gebruikt als conserveermiddel in de voedingsmiddelenindustrie.
 • Het helpt bij het voorkomen van schimmelgroei en verlengt zo de houdbaarheid van bepaalde voedingsmiddelen, zoals conserven en gebak.

Naast deze toepassingen wordt oxaalzuur ook gebruikt in de leerindustrie om huiden en vachten te ontvetten, en in de voedingsmiddelenindustrie als smaakverbeteraar en als conserveermiddel voor voedselproducten.

Met zijn brede scala aan toepassingen in de industrie, is oxaalzuur een belangrijke grondstof die het mogelijk maakt om diverse producten te produceren en te verbeteren.

Veiligheidsoverwegingen

Hoewel oxaalzuur veel toepassingen heeft in de industrie, is het belangrijk om de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen bij het hanteren en gebruiken ervan. Oxaalzuur kan bijvoorbeeld corrosief zijn voor de huid en de ogen, en in grote hoeveelheden kan het schadelijk zijn als het wordt ingeslikt. Het is essentieel om de juiste beschermende kleding en uitrusting te dragen bij het werken met oxaalzuur en de juiste veiligheidsprotocollen te volgen.

Kortom, oxaalzuur speelt een belangrijke rol in verschillende industrieën, variërend van reinigingsmiddelen tot de chemische industrie. Het is een veelzijdige stof met verschillende toepassingen, maar veiligheid staat altijd voorop bij het hanteren en gebruiken ervan.

Vanwege veiligheid kunt u ook het beste oxaalzuur kopen bij een betrouwbare leverancier. 

Ontweringswater maken met oxaalzuur

Goed, hierbij een uitgebreide uitleg over hoe je ontweringswater kunt maken met oxaalzuur:

Wat is ontweringswater?

Ontweringswater, ook wel beitswater genoemd, is een mengsel dat wordt gebruikt om houten oppervlakken (zoals meubels, vloeren en trappen) te bleken en te ontweren. Hiermee kun je een gelijkmatige, lichtgekleurde uitstraling creëren en oude vlekken en verkleuringen verwijderen.

Oxaalzuur is een sterk zuur en is effectief in het ontweren van hout. Het zuur reageert alleen met het buitenste gedeelte van het hout, waardoor het ontkleurd wordt. Het hout zelf wordt niet aangetast.

Benodigdheden

 • Oxaalzuur
 • Water
 • Plastic vat of emmer met deksel
 • Handschoenen
 • Zuurbestendige bril
 • Roerstok
 • Maatbeker
 • Zeef of doek
 • Afsluitbare fles of jerrycan
 • Etiketten

Instructies

 1. Veiligheid eerst: zorg ervoor dat je veiligheidsmaatregelen treft door handschoenen te dragen en een zuurbestendige bril op te zetten voordat je begint.
 2. Meet 1 liter water af en giet dit in het plastic vat of emmer.
 3. Weeg 100 gram oxaalzuur af en voeg dit toe aan het water. Roer goed totdat het oxaalzuur volledig in het water is opgelost. Let op: Gebruik geen metalen roerstok, want oxaalzuur tast metaal aan.
 4. Plaats de deksel op het vat of de emmer, en laat de oplossing gedurende 24 uur staan. Hierdoor kan het mengsel goed oplossen en mengen.
 5. Na 24 uur kan je de oplossing zeven om eventuele onopgeloste deeltjes eruit te halen. Gebruik een zeef of doek. De oplossing die overblijft is het ontweringswater. Het kan zijn dat je de oplossing tijdens het ontweren nogmaals moet filteren.
 6. Het ontweringswater is gereed voor gebruik. Giet het in een afsluitbare fles of jerrycan en label deze duidelijk met de inhoud. Voeg indien nodig het woord ‘giftig’ toe aan de etiketten om anderen te waarschuwen.
 7. Breng het ontweringswater zorgvuldig aan op het te bleken houten oppervlak. Gebruik voor het aanbrengen altijd handschoenen en zorg dat de ruimte waarin je werkt goed geventileerd is. Wrijf het ontweringswater met een borstel of doek in het hout, in de richting van de houtnerf.
 8. Laat het mengsel gedurende 24 uur intrekken op het hout, zodat het zijn werk kan doen.
 9. Verwijder het ontweringswater van het oppervlak met een doek en was het hout grondig met water om resten te verwijderen. Wacht tot het hout volledig droog is voordat je er verder mee aan de slag gaat.

Tips

oxaalzuur is giftig en dus het raadzaam om het ontweringswater buiten bereik van kinderen en huisdieren te bewaren in een afgesloten fles of jerrycan.

 • Test het ontweringswater altijd eerst op een klein stukje van je project voordat je het op het hele oppervlak gebruikt om te zien of het gewenste resultaat wordt behaald.
 • Het is raadzaam om de gebruikte ontweringsoplossing niet zomaar weg te gooien. Breng het naar een speciaal inzamelpunt voor chemisch afval.
 • Vergeet niet om de etiketten op de afsluitbare fles of jerrycan te zetten, zodat je weet wat erin zit en anderen zich ervan bewust zijn dat het een giftig product betreft.

Ik hoop dat je met deze uitgebreide handleiding succesvol zelf ontweringswater kunt maken met oxaalzuur! Mocht je nog vragen hebben, laat me weten.

Conclusie

Oxaalzuur is een sterk zuur dat veel in de industrie wordt gebruikt vanwege zijn diverse eigenschappen. Het is goed voor het verwijderen van vlekken op verschillende soorten oppervlakken, zoals hout, metaal en textiel. Het is echter belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen bij het werken met dit zuur, omdat het giftig is en huidirritatie en brandwonden kan veroorzaken. Bij juist gebruik, kan oxaalzuur echter een waardevol hulpmiddel zijn bij veel industriële en huishoudelijke toepassingen.

https://nlcar.nl