NLcar
Image default
Onderwijs

MBO activiteiten, geef ze een kunstzinnige twist

MBO activiteiten, geef ze een kunstzinnige twist

In het beroepsonderwijs wordt heel vaak de nadruk gelegd op technieken. Er wordt een vak aangeleerd en er wordt tot in de puntjes geoefend om het vak later optimaal uit te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan de richting bouw of ICT. Als schoolhoofd kun je beslissen om deze technische richtingen nog boeiender te maken door ze te koppelen aan kunst en cultuur. In workshops MBO komt zowel techniek als creativiteit aan bod. Op een speelse en aangename manier worden er technieken aangeleerd, terwijl er toch aandacht wordt besteed aan de persoonlijkheid en het karakter van de studenten. Hoe ga je als schoolhoofd je programma invullen met een grote dosis cultuur en kunst? Maak je een planning op voor elke groep en over een heel jaar? De organisatoren van de MBO activiteiten helpen jou met de inhoud van de workshop. Succes verzekerd!

Welke inhoud kies je voor je MBO activiteiten?

Er worden altijd verbanden gelegd tussen de inhoud van de workshop en wat er verder tijdens het jaar op het programma staat. Een workshop fotografie kan bijvoorbeeld een hele verrijking zijn voor je studenten in de richting media en vormgeving. Of een activiteit grime, jongleren of acrobatiek vullen de leerstof van je studenten dienstverlening en recreatie perfect aan. Voor de richting economie en ondernemen kun je bijvoorbeeld een MBO activiteit kiezen die draait rond het maken van presentaties. De studenten uiten hun ideeën door overtuigende presentaties in elkaar te steken. De technieken die ze daarbij leren, komen later in hun beroep heel goed van pas. Ook tijdens hun reguliere lessen gebruiken ze deze technieken. Zo worden ook hun andere vakken nog boeiender. Doe inspiratie op door de reeks MBO workshops te bekijken en bespreek de inhoud met de docent van de activiteit.

De toegevoegde waarde van MBO activiteiten en workshops

De technieken en vaardigheden die de studenten in de activiteiten MBO aanleren, zijn altijd mooi meegenomen. Anderzijds zijn deze activiteiten momenten die ze nooit meer vergeten. Ze hebben hun klasgenoten beter leren kennen doordat ze in een ander verband hebben gewerkt. Er komen plots verborgen talenten naar boven, die men misschien niet had verwacht. Misschien werd de workshop georganiseerd met verschillende groepen samen. Je studenten hebben dan nieuwe mensen leren kennen en misschien komen er wel blijvende vriendschappen uit voort. Of ze hebben zielsgenoten gevonden die dezelfde passie delen als zijzelf. Werken naar eenzelfde doel is altijd leuk. Het samen delen van uitdagingen en daarna tot een mooi resultaat komen, versterkt de banden tussen de studenten. Wie weet groeien er professionele relaties voor later uit. Als schoolhoofd of docent ben je ook heel erg betrokken bij de zaak. Je hebt de workshop voorbereid en uiteraard ben je benieuwd naar de resultaten.

https://kleinkunstig.nl