NLcar
Image default
Aanbiedingen

Een allrisk autoverzekering afsluiten, doen of niet?

Een allrisk autoverzekering afsluiten, doen of niet?

Je auto is een waardevol bezit en het is daarom ook nooit verkeerd om je voertuig goed te verzekeren. Je hebt verschillende mogelijkheden als het aankomt op autoverzekeringen en iedere optie heeft eigen voor- en nadelen. In Nederland ben je verplicht om een WA autoverzekering voor je auto af te sluiten waarbij je recht hebt op de laagste dekkingsgraad; je hebt enkel recht op vergoeding bij schade aan/bij een ander die door jou veroorzaakt is. Wil je echter ook voor schade aan je eigen voertuig en andere zaken als schade door brand of diefstal verzekerd zijn? Dan kom je al gauw uit op een allrisk autoverzekering. Maar wanneer is het nu verstandig om voor de één te kiezen en wanneer voor de andere optie? En is er nog een tussenweg mogelijk? Dat vertellen we in dit blog.

Wat betekent allrisk verzekeren?

De naam ‘allrisk’ zegt eigenlijk al precies wat je kunt verwachten van dit type autoverzekering; je bent namelijk gedekt tegen alle soorten schade aan jouw voertuig of dat van een ander binnen de gestelde kaders. Een allrisk autoverzekering wordt dan ook wel eens een WA volledig casco verzekering genoemd. Onder deze dekking valt het volgende:

  • Schade aan anderen
  • Diefstal en inbraak
  • Ruitschade
  • Brandschade en stormschade
  • Schade door eigen toedoen
  • Vandalismeschade

De nieuw- of aanschafwaarde van je auto wordt vaak ook vergoed tot een bepaalde periode na aanschaf van de auto wanneer de auto total loss verklaard wordt. Kortom, er komen veel voordelen kijken bij een allrisk autoverzekering. Hier staat echter wel een kostenplaatje tegenover. Je premie valt een stuk hoger uit wanneer je kiest voor deze optie en niet voor een WA autoverzekering.

Wanneer is allrisk verzekeren verstandig?

Omdat een allrisk verzekering duurder is dan een WA autoverzekering is het belangrijk om te bepalen of de kosten van je premie opwegen tegen het geld dat je bespaart wanneer er iets met je auto gebeurt. Voor veel auto’s geldt dat de waarde snel afneemt en daarmee de premie van een allrisk autoverzekering na enkele jaren niet meer opweegt tegen de kosten die je bespaart.

Schaf je een gloednieuwe auto aan? Dan is het zeker aan te raden om een allrisk autoverzekering af te sluiten. De kosten bij reparatie zijn namelijk torenhoog bij een nieuwe auto. Wanneer je auto echter 6 jaar of ouder is, kun je je dekkingsgraad nog eens heroverwegen. Op dat punt zijn de reparatiekosten namelijk aanzienlijk minder en kan het lonen om wat meer risico te lopen door niet voor een volledige dekking te kiezen. De kosten die voortkomen uit een eventuele reparatie zijn nu namelijk een stuk overzichtelijker en kun je dan ook soms beter zelf betalen. Wanneer je auto tussen de 6 en de 10 jaar oud is, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een WA+ autoverzekering (ook wel beperkt casco autoverzekering genoemd). Bij een auto van 10 jaar of ouder volstaat enkel een WA autoverzekering vaak.

Kies de juiste dekking

Sluit niet zomaar een autoverzekering af maar verdiep je eerst in de polisvoorwaarden. Bovendien biedt niet iedere verzekeraar dezelfde voorwaarden wanneer je voor aanvullende modules kiest. Vergelijk daarom altijd enkele autoverzekeringen en bepaal welke het beste past bij jouw situatie.

 

https://www.inshared.nl/autoverzekering/wa-autoverzekering