NLcar
Image default
Aanbiedingen

Welk laminaat is geschikt voor de hele woning?

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer voor je woning? Als je een andere of nieuwe woning koopt ben je meestal voor de hele woning een nieuwe vloer nodig. Dat gaat dan vaak om heel wat m2. Bedenk eerst eens voor welke vloer je kiest. Wil je de hele woning met één soort bekleden? Of kies je voor verschillende vloeren? Koop een vloer die bij je woonstijl, smaak een leefstijl past. En je budget speelt natuurlijk ook een rol. Zoek je bijvoorbeeld een onderhoudsvriendelijke vloer? Dan kun je kiezen voor laminaat. Laminaat is er in veel kleuren, uitstralingen, kwaliteiten. Zeker weten dat er ook laminaatvloeren zijn die jouw smaak zijn. Maar welke vloer moet je kopen als je de hele woning wilt bekleden? Deze blog gaat er over, welk laminaat je dan kiest.

De gebruiksklassen van laminaat

Wil je een mooie laminaatvloer die je door de hele woning kunt toepassen, koop dan een vloer die past bij je leefstijl. Maar waar let je dan op? Wil je laminaat kopen let dan op de gebruiksklasse die op de verpakking vermeld staat. Dit wordt uit gedrukt met een cijfer en een symbool. Daarnaast vind je ook altijd een AC getal, dit zegt alles over de slijtvastheid van de toplaag van het laminaat. Verder vind je symbolen over vloerverwarming,  

Kies je voor één vloer voor je hele woning koopt dan laminaat dat geschikt is voor intensief huishoudelijk gebruik of licht commercieel gebruik. De prijs van laminaat heeft veel te maken met de kwaliteit. Is je budget niet toereikend, dan kun je natuurlijk ook verschillende laminaat soorten kopen. Voor de veel belopen ruimtes koop je een vloer met een hoge kwaliteitsklasse en voor de andere ruimtes volstaat ook een laminaat met een lageren gebruiksklasse. 

Welke klassen zijn er?

Laminaat wordt verdeeld in twee catagorieën, namelijk huishoudelijk en commercieel gebruik. En dit wordt onderverdeeld in gebruiksklassen.

Eén van deze symbolen zijn dan terug te vinden op de verpakking van de laminaatvloer. De klasse 21/31 is bijvoorbeeld geschikt voor slaapkamers. Hier wordt meestal weinig gelopen. Heb je een gezin met kinderen en eventueel ook nog huisdieren koop dan laminaat geschikt voor intensief gebruik. Vloeren uit de klasse 21/31 zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan vloeren uit de andere gebruiksklassen. En dit is natuurlijk interessant als je en klein budget hebt.

Wat  is verder belangrijk, om een goede laminaat vloer te kopen?

De kwaliteit van de toplaag zegt ook veel over de kwaliteit en de levensduur van de vloer. Een laminaat met een goede slijtvastheid van de toplaag is bestand tegen intensief gebruik. De waarde van de slijtvastheid wordt uitgedrukt in een AC getal van AC1 t/m AC6. De cijfers AC 1 t/m AC3 gelden voor huishoudelijk gebruik en de laatste drie klassen horen met commercieel gebruik. De AC waarde vind je net boven het symbool van de gebruiksklasse. De garantie van een laminaat wordt bepaald door de klasse en slijtvastheid. 

Dus de aankoop van een laminaatvloer is naast smaak en interieur ook sterk afhankelijk van je leefstijl. Een vloer van de gebruiksklasse 21/31 is dus niet geschikt voor intensief gebruik. Maar een betere vloer is uiteraard wel geschikt om overal in je woning toe te passen. Let hier dus wel goed op, anders wordt goedkoop uiteindelijk duurkoop.

 

https://www.beboparket.nl/