NLcar
Image default
Sport

Veilig steppen, hoe doe je dat?

Steppen is tegenwoordig ontzettend populair. Met een step kan je namelijk op een eenvoudige manier aan je conditie werken. Bij het steppen komt echter wel een zekere techniek kijken. Om blessures en ongevallen te voorkomen, is het daarom belangrijk dat je deze goed onder de knie hebt. Wij bij Stepsonline.nl geven je daarom graag enkele handige tips. Zeker als beginnende stepper zullen deze tips je helpen om fysieke en materiële schade te voorkomen. 

Een juiste techniek

Met een goede techniek kan je snel en vlot steppen. Je plaatst steeds één voet op de plank, terwijl de andere voet naast de step gebruikt wordt om mee af te zetten. De knie van het been dat op de plank staat, moet je steeds goed buigen.

Tijdens het steppen is het ook belangrijk dat je je benen regelmatig afwisselt. Afhankelijk van je uithoudingsvermogen en je vermoeidheid kan je elke 3 tot 12 passen afwisselen. In het begin zal het wissel wat onwennig verlopen, maar na een tijdje zal dit vlot en zonder problemen verlopen. In tegenstelling tot wat de meesten mensen denken, zal het been op de plank sneller vermoeid aanvoelen. Wissel je tijdig af, zal je verzuring voorkomen en voldoende energie overhouden om lange tijd aan een stevig tempo te kunnen steppen.

Let er tenslotte op dat je ontspannen boven het stuur hangt. Hou je stuur ook losjes vast om pijnlijke polsen te voorkomen. Een verkrampt lichaam verbruikt immers veel meer energie en voelt sneller pijnlijk aan. Als je ontspannen stept, zal je minder energie verliezen en langer kunnen doorgaan.

Tijdig remmen

Het is natuurlijk uitermate belangrijk dat je weet hoe je moet remmen. Meestal zit de rem van een step op het achterwiel en wordt deze door een pedaal bediend. Bij sommige steps zit er echter een handrem op het stuur, net zoals bij een fiets.

Wat je ook doet, spring nooit van een step af voordat deze helemaal stilstaat. Je kan zo immers zeer ernstige ongelukken veroorzaken. 

Klimmen en dalen

Eens je wat ervaren bent in het steppen, kan je avontuurlijke routes met hellingen volgen. Het is belangrijk dat je tijdens het klimmen en het dalen een andere techniek en houding aanneemt.

Zo zal je tijdens het klimmen stevig naar achteren moeten afzetten. Hou je rug steeds recht en zorg voor een ontspannen houding. Om vlot boven op de helling te raken, moet je een hoog beenritme aanhouden.
Het dalen is, al lijkt dat misschien op het eerste zicht niet zo, heel wat moeilijker. Wil je snel afdalen, is een zithouding aan te raden. Let er wel op dat je de controle over de step niet verliest. Verder bestaat de ideale techniek erin beide voeten op de plank van de step te plaatsen. Je knieën plaats je in een rechte lijn. Je houdt het stuur heel stevig vast terwijl je gewicht vooral op het voorwiel leunt.

Vooral tijdens het dalen is het belangrijk dat je de juiste techniek aanneemt, een val aan hoge snelheid kan namelijk wel eens zware gevolgen hebben. 

Hoogte van de plank

De hoogte van de plank moet je ook steeds goed controleren. De ideale hoogte is voor iedereen anders. Experimenteer daarom tijdens je eerste stepmeters met verschillende standen, zodat je aanvoelt wat het beste bij jou past. Meestal ligt de plank best zo laag mogelijk, zonder het wegdek te raken natuurlijk. 

Een goede step

Volg je al deze tips, zal je al heel veilig kunnen steppen. Zonder een step van goede kwaliteit zal je veiligheid echter nooit verzekerd zijn. Kijk daarom even naar ons aanbod op www.stepsonline.nl. Wij beschikken over een ruim assortiment aan kwaliteitsvolle steps van verschillende merken. Laat ons weten waar je de step exact voor wil gebruiken en wij zoeken de geschikte step uit. Met een stevige step van de beste kwaliteit zal je immers al een heel eind komen!

Vind hier meer informatie over tips om veilig te steppen. 

https://stepsonline.nl/