NLcar
Image default
Auto's en Motoren

Laadkabel type 2; Dè standaard voor elektrisch rijden in Europa

De Type 2 laadkabels zijn de Europese standaard connectoren IEC 62196 waarmee het laadstation op de elektrische auto wordt aangesloten. Het model is beschikbaar voor zowel enkelfasig als driefasig laden van 3,6kw tot 22kw, wat een drastische verkorting van de laadtijd mogelijk maakt. De kabels van dit model zijn typisch voor de Europese autofabrikanten Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes, Renault, Fiat, Citroën, Seat, Opel, Dacia, Peugeot, Skoda, Volvo.

Wat betekent 16 ampère en 32 ampère?

Dit geeft aan hoe krachtig de zekering is, en hoeveel stroom u kunt gebruiken voordat de zekering doorbrandt. U kunt dit vergelijken met de paardenkracht van de auto. Een zekering met 32 paardenkrachten zal de auto veel sneller opladen dan een zekering met slechts 10 paardenkrachten. Het grote voordeel van een 32A laadkabel is dat er geen limiet is aan wat de laadkabel type 2 kan leveren. U kunt de auto ook opladen met een 32A kabel, zelfs als u weet dat de zekering in uw zekeringkast 25A is. Een 32A laadkabel is ook iets dikker en zwaarder dan een laadkabel met minder ampères (A), maar de prestaties zullen beter zijn.

Wat zijn 1-fase en 3-fase?

Het elektriciteitsnet van de wereld waarin wij leven is verdeeld in drie fasen. U kunt deze drie fasen vergelijken met een snelweg met drie rijstroken. Als u 1-fase gebruikt om uw auto op te laden, kunt u slechts één van de drie stroomaders gebruiken, en zal het langer duren om de auto volledig op te laden dan wanneer u alle drie de rijstroken gebruikt. Als u 3-fasen gebruikt om uw auto op te laden, kunt u alle drie de stroombanen gebruiken, en duurt het dus veel minder lang om uw auto op te laden. 

Dus als je een kabel hebt met 3 fasen, betekent dit dat je sneller kunt laden (als de auto 3-fasen laden ondersteunt). U kunt een laadvermogen van 22 kW bereiken, vergeleken met 7,2 kW, wat het meest gebruikelijk is bij 1-fase. Hoe hoger het kW, hoe minder tijd het duurt om uw auto op te laden.

 

https://www.voldt.nl/laadkabel-type-2