NLcar
Image default
Vervoer en transport

Je auto financieren? Dit moet je allemaal weten!

Voor heel wat mensen geldt dat ze het financieel jammer genoeg niet aankunnen om een nieuwe auto in één keer te betalen. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, maar het hoeft zeker niet te betekenen dat je die ene droomauto nooit zal kunnen kopen, integendeel. Je auto financieren kan in dat geval de perfecte oplossing betekenen. Op deze manier hoef je het vereiste aankoopbedrag niet in één keer op te hoesten, maar kan je ervoor kiezen om ze in schijven af te betalen. Je moet er wel rekening mee houden dat het afsluiten van een dergelijke lening bepaalde extra kosten met zich meebrengt. Hoe dan ook, wil je graag meer te weten komen over je auto financieren? Dan is het doornemen van de informatie hieronder zonder meer een aanrader.

Wanneer kies je voor je auto financieren? 

De keuze voor je auto financieren kan omwille van verschillende redenen worden gemaakt. In eerste instantie geldt voor zeer veel mensen dat ze deze keuze maken omdat ze liever niet raken aan de financiële reserve of buffer die ze hebben opgebouwd. Dat is reeds een uitstekende reden. Daarnaast is het echter eveneens zo dat veel mensen hiervoor kiezen omdat ze een auto willen kopen die net wat duurder is dan het budget dat ze voor handen hebben. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om een bepaald bedrag zelf in te steken om vervolgens de rest gewoon te lenen. Het kopen van jouw droomauto wordt op deze manier plots een flink stuk beter haalbaar. 

Hoe verloopt zo’n financiering?

Wanneer je kiest voor je auto financieren is het zo dat je niet in één keer het volledige bedrag zelf van je bankrekening dient te betalen. In plaats daarvan vraag je het kredietbedrag aan bij de bank waarna deze de aankoopprijs in één keer of gedeeltelijk (afhankelijk van jouw kredietaanvraag) betaalt. Vervolgens beschik jij over de verplichting om in maandelijkse schijven de afgesloten lening terug te betalen. Het bedrag dat je maandelijks moet betalen bestaat uit: 

  1. De daadwerkelijke aflossing waarvan sprake is; 

  2. Het stukje rente dat moet worden betaald volgens de kredietovereenkomst;

Hou er rekening mee dat een auto financieren altijd geldt kost. Met andere woorden, je zal op het einde van de rit altijd meer terug hebben betaald dan je oorspronkelijk hebt ontvangen. Wil je de laagst mogelijke kosten betalen voor je auto kopen? Dan is het afsluiten van een financiering dus eigenlijk niet echt de beste keuze. Hier dien je wel rekening mee te houden. 

Welke voorwaarden zijn eraan verbonden?

Hou er in de praktijk altijd rekening mee dat er aan een auto financieren bepaalde voorwaarden verbonden zijn. Meer concreet betekent dit bijvoorbeeld dat er zal worden gekeken naar het inkomen waarover je beschikt. Dit inkomen dient uiteraard voldoende te zijn om de aflossing te kunnen betalen. Bovendien kunnen ook lopende leningen mee in overweging worden genomen. Hoe dan ook spreekt het voor zich dat het altijd zeer belangrijk is om grondig de kredietvoorwaarden te controleren voordat je daadwerkelijk een autofinanciering af gaat sluiten. Zoveel spreekt voor zich. Alleen zo is het immers mogelijk om vervelende verrassingen te voorkomen.