Mocht u van plan zijn voor uw onderneming een auto van de zaak te kopen dan is het niet nodig om hiervoor een nieuwe wagen aan te schaffen. U kunt ook uw eigen privéauto overzetten naar zakelijk gebruik. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u in deze blog.
Waarom een auto overzetten van prive naar zakelijk?Een groot voordeel van een auto van de zaak is dat u de kosten hiervan van de belasting af kunt trekken. Denk hierbij aan het onderhoud, brandstofkosten, parkeergeld en de afschrijvingskosten. Bij privégebruik zou u deze kosten zelf moeten betalen. Nu komen de autokosten voor rekening van uw onderneming, waarbij u deze gedeeltelijk kunt aftrekken van de opbrengsten uit uw onderneming.
Het kenteken overzetten als rechtspersoonIs uw bedrijf een rechtspersoon zoals bijvoorbeeld een BV, NV of VOF? Dan kunt u uw auto overschrijven op uw bedrijfsnaam. Dit doet u bij de Rijksdienst voor Wegverkeer. U krijgt dan een nieuw kenteken en een kentekenbewijs met een tenaamstellingscode. Let op: hier zijn kosten aan verbonden. Meer informatie over vindt u op de website van de RDW.
Het kenteken overzetten als ZZP’erBent u ZZP’er of heeft u een maatschap? Dan is het alleen van belang dat uw auto op uw eigen naam staat. Vervolgens doet u bedrijfsmatig een paar aanpassingen. Het belangrijkste is dat de marktwaarde van de auto bij het vermogen van de onderneming wordt opgeteld. Daarna kunt u alle kosten die u maakt met uw auto aftrekken. Het is aan te raden om ook even contact op te nemen met de verzekering. Het kan zijn dat de autoverzekering aangepast moet worden.
Welke kosten mag u niet aftrekken?Bij een auto overzetten van prive naar zakelijk zult u in de meeste gevallen de auto al hebben aangeschaft. De btw die hierover geheven is, kunt u niet meer van de belasting aftrekken. U heeft de auto immers al gekocht, voordat u hem overzette naar zakelijk gebruik.
Welke kosten mag u wel aftrekken?Wat wel mag, is de btw aftrekken van de reparatie- en onderhoudskosten. Daarnaast moet u ook het aantal ritten bijhouden. Het gaat erom dat u het aantal zakelijke en privékilometers gescheiden houdt. Rijdt u meer dan vijfhonderd kilometer privé dan betaalt u een bijtelling. Voor de zakelijke kilometers kunt u een reiskostenvergoeding rekenen. Meer informatie over de kosten die aftrekbaar zijn, vindt u op de website van de belastingdienst.
De kosten bijhoudenHet is verstandig om de kosten die u maakt bij te houden. Een autorit naar een klant of een tankbeurt wordt in de dagelijkse drukte vaak vergeten te noteren. Voor het bijhouden van kilometers zijn handige apps te downloaden. De tankbeurten kunt u gemakkelijk bijhouden door een tankpas aan te schaffen. |